2021 Yılı İşçilik Alacakları Hesaplama

2021 Yılı İşçilik Alacakları Hesaplama

2021 Yılı İşçilik Alacakları Hesaplama bir önceki yıl ile benzerlik gösteriyor. Ancak bazı değişiklikler de mevcut. En açık görülen değişiklik kıdem tazminatı en yüksek brüt ücreti 7.638 TL oldu. Bunun dışında Fazla Mesai Ücret Alacağı, İhbar Tazminatı, Yıllık İzin Tazminatı Alacağı ve UBGT alacakları için herhangi bir değişiklik olmadı. Tarafların arabuluculuk anlaşmalarında ya da Samsun İş Mahkemelerinde dava açarken 2021 yılı işçi alacakları hesaplamaları doğrultusunda talepte bulunmaları faydalı olacaktır. En doğru şekilde hesaplama yapabilmek ve lehe olan durumunuzu aleyhe çevirmemek için bir Samsun İş Davası Avukatı ile görüşerek işçi iseniz alacak olduğunuz, işveren iseniz ödemekle yükümlü olduğunuz işçilik tazminatlarını hesaplatabilirsiniz.

2021 Yılı Kıdem Tazminatı Hesaplama Tablosu

Yazımızın ilk bölümünde kıdem tazminatı brüt tavan ücretinin bu yıl 7.638 TL seviyesine yükseldiğini belirtmiştik. Yani, işçinin brüt maaşı bu miktardan yüksek olsa bile hesaplamaya esas alınacak tutar 7.638 TL olacaktır. Ancak Samsun’da işçilerin aldıkları ücret ekseriyetle asgari ücret olduğu için yazımıza asgari ücretli işçinin kıdem tazminatı hesaplaması üzerinden devam edeceğiz. Asgari ücretin brütü genelde 3.577 TL olmaktadır. Samsun’da 2021 yılı işçilik alacakları hesaplama yapılırken maaşın brütünün üzerine ilave ödemeler var ise onlar da eklenir. Ortaya çıkan tutar üzerinden işçinin 30 günlük ücreti hesaplanır. Ayrıca işçinin kıdemi hesaplanır. Her iki sonucun çarpılması ile ortaya 2021 yılı kıdem tazminatı alacağı çıkar. Bu tutar üzerinden 0.00759 oranında bir damga vergisi ödenir. Aşağıdaki tabloda örnek bir hesaplamaya yer verilmiştir.

2021 Yılı Samsun’da Asgari Ücretli İşçi Kıdem Tazminatı Hesaplaması (1 Yıllık İşçi)
Maaş BrütüKıdem Tazminatı MiktarıKıdem Tazminatı Damga Vergisi
3.577 TL3.57027,10 TL

2021 Yılı Fazla Mesai Ücreti Hesaplama Tablosu

İşçi, haftalık en fazla çalışma saati olan 45 saatin üzerindeki çalışmaları için ilave ödeme alma hakkına sahiptir. Eğer işçiye bu tutar ödenmemiş ise iş sözleşmesini dahi feshedebilir. Samsun’da fazla mesai alacaklarını tahsil edemeyen işçi, arabulucu aşamasında ya da Samsun İş Mahkemelerinde açacak oldukları dava ile tutarın işverenden tahsilini isteyebilir. Fazla mesai ücreti hesaplaması yapılırken işçinin brüt maaşı dikkate alınır. Ortaya çıkan sonuç üzerinden 0.00759 oranında damga vergisi ve değişen oranlarda gelir vergisi kesintisi yapılacaktır. Bu kesintilerin düşülmesi ile ortaya işçinin eline geçecek olan net tutar çıkacaktır. 2021 yılı işçilik alacakları hesaplama verileri üzerinde en yüksek çıkan tutar genelde fazla mesai ücreti kalemidir. Bu nedenle detaylı bir hesaplama yaptırmak için avukatınız ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.

2021 Yılı İhbar Tazminatı Hesaplama Tablosu

İşveren tarafından işçinin sözleşmesinin sona erdirilmesi durumunda bu feshin haksız fesih olması halinde işçi ihbar tazminatı almaya hak kazanır. Bu tazminatın tutarı işçinin davalı, karşı yan konumunda olan işyerindeki çalışma süresi ile doğru orantılıdır. Bu orantının miktarı ve işçilerin kıdem yıllarına göre ihbar sürelerini bu yazımızın devamında sizinle paylaşıyoruz. Hesaplama bu veriler üzerinden kolaylıkla yapılabilir.

Altı aya kadar çalışan işçilerin ihbar süresi 2 haftadır, 1.5 yıla kadar çalışan işçilerin ihbar süresi 4 haftadır, 3 yıla kadar çalışan işçilerin ihbar süresi 6 haftadır, sonraki tüm zamanlarda ihbar süresi sabit olup 8 haftadır. Samsun’da 2021 yılı ihbar tazminatı hesaplaması yapılırken bu süreler esas alınır.

2021 Yılı Yıllık İzin ve UBGT Tazminat Hesaplaması

Yıllık izin hakkı 4857 sayılı İş Kanununda yer alan ve işçinin kıdemine, yaşına göre değişkenlik gösteren bir tatil süresidir. Bu sürelerde çalışılması durumunda işçinin ücreti fazlası ile ödenmelidir. Bu ödemenin ekseriyetle yapılmadığı Samsun ilinde 2021 yılı işçilik alacakları hesaplamaları önemli kalemlerinden biri izindir. İzin süresi 14 günden başlayarak 20 gün, 26 gün olarak şekillenir.

Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti alacağı olarak bilinen UBGT, işçinin resmi tatillerde çalışması durumunda ortaya çıkan bir alacak kalemidir. Tıpkı yıllık izin tazminatında olduğu gibi işçiye günlük brüt maaşının iki katı ödeme yapılır. Bu ücret içerisinden 0.00759 oranında damga vergisi, %15 oranında ise gelir vergisi kesintileri yapıldıktan sonra kalan tutar işçinin eline geçer.

İşçilik alacak miktarınızı öğrenmek için tarafımız ile iletişime geçip detaylı bir hesaplama yaptırabilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.