Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı ve İşsizlik Maaşı

Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı ve İşsizlik Maaşı

Samsun’da çalışmış bir işçi işyerinden ayrıldıktan ve arabuluculuk görüşmesi yaptıktan sonra işsizlik maaşı almak için; işveren ile Arabuluculuk toplantısında kendisine Kıdem Tazminatı ya da İhbar Tazminatı ödenmesi noktasında anlaşırsa işsizlik maaşı alabilir. İşveren, iş çıkış kodunu işçinin işsizlik maaşı alamayacağı şekilde bildirmiş olsa dahi Samsun’da yapılan Arabuluculuk görüşmesinde tarafların anlaşması bu engeli ortadan kaldıracaktır. Gerçekten de İŞKUR tarafından,  Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İşsizlik Sigortası Daire Başkanlığı tarafından yayınlanan 21.02.2018 tarih ve 72808405-400-6040 sayılı yazı ile işçilere bu kapı açıldı. Bu sayede işverenin çıkış kodunu yanlış bildirmesi ile ortaya çıkan mağduriyet de giderilmiş oldu. Detaylı bilgi almak için bir Samsun İş Davası Avukatı ile görüşmek faydalı olacaktır.

İşsizlik maaşı uygulamalarında iş çıkış kodu işverence hatalı olarak bildirilmiş olsa dahi işçilik alacaklarının ödenmiş olduğuna dair banka dekontları, maaş bordrosu, kesinleşmiş mahkeme kararı gibi belgeler ile başvuru yapılması halinde SGK kayıtlarının güncellenmesine gerek olmaksızın işçiye işsizlik maaşı bağlanabilmektedir. Arabuluculuk Anlaşma Tutanakları ise birer mahkeme kararı hükmünde oldukları için bu belgeler ile de başvuru yapılması mümkündür.

İşsizlik Maaşı Alabilmek İçin Arabuluculuk Anlaşma Tutanağı Nasıl Olmalı?

4447 sayılı yasa uyarınca işçinin işsizlik maaşı alabilmesi için bir takım şartlar aranmaktaydı. Bu şartlardan belki de en önemlisi “kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olmasıdır.” Ancak işvereninin, işçinin çıkış kodunu kendi isteği ile ayrılmış olarak bildirmesi durumunda işçi işsizlik maaşı alamamaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için de 2018 yılında İŞKUR tarafından bir düzenlemeye gidilerek görüş bildirildi. Buna göre aşağıdaki şartların Samsun’da düzenlenen Arabuluculuk Anlaşma Belgesinde yer alması durumunda işçiye işsizlik maaşı bağlanacaktır.

  • Feshin hangi maddeye dayalı olarak gerçekleştiğinin bildirilmesi,
  • İşçinin Kıdem Tazminatı almaya hak kazandığı,
  • İşçinin İhbar Tazminatı almaya hak kazandığı,
  • Feshin işveren tarafından haklı nedenle yapılmadığı.

Yukarıda sayılan nedenlerden herhangi birinin Samsun’da iş davası zorunlu dava şartı Arabuluculuk Anlaşma Belgesinde yer alması ile işsizlik maaşı alınması mümkün olacaktır.

Arabuluculuk Anlaşmasından Sonra İşsizlik Maaşına Başvurma Süresi

Bilindiği üzere işçinin işten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurarak kendisine işsizlik ödeneği bağlanmasını talep etmesi gerekmektedir. Ancak bu süre ancak işten çıkış kodunun işçinin işsizlik maaşını alabileceği şekilde verilmesi durumunda geçerli olacaktır. Yani, arabulucu toplantısında anlaşılması sonucunda işsizlik maaşının bağlanacağı durumlarda zamanaşımı ya da hak düşürücü bir süre yoktur.

Arabuluculuk anlaşmasından sonra işsizlik maaşına başvurma süresi açıkça bildirilmemiş ise de işçinin bir hak kaybı ile karşılaşmaması açısından en kısa sürede bulunduğu yer İŞKUR müdürlüğüne bir dilekçe vererek kendisine 4447 sayılı Yasa uyarınca işsizlik maaşının bağlanmasını talep etmesi gerekmektedir. Tarafların arabulucu oturumunda anlaşamaması durumunda ise işçinin işsizlik maaşından faydalanabilme imkânı bulunmamaktadır.

Ziyaretçi Yorumları (8)
  1. Koray dedi ki:

    Merhaba ben 3 sene bir fiil bir serviste çalıştım bana yıllık izin istedigimde vermedi . Parasını da vermedi . Anlaşmalı olarak kıdem tazminatı ve yıllık izin ücretinin yarısını vereyim dedi sonra arabulucu yolu ile yarısını kabul ettim sonra beni istifa etmeye zorladı. Ben kabul etmedim . Suanda işsizlik maaşı alabilecekmiyim ne gibi bir yol izlemem gerekir ?

    1. Hatice dedi ki:

      Bende sizin durumunuzdayim arabulucu avukata gittim evraklari iskura teslim ettim ve suanda beklemedeyim

      1. Ahmet davut dedi ki:

        Bende arabulucukta başvurdum önümüzdeki hafta toplantı var. Kıdem tazminatı verip 03 göstermek istiyorlar. Kıdemi kabul edip bu durumu iskurda duzelttirebilir miyim? Yoksa arabulucukta anlastigim için hakkı mi kayıp mı ediyorum?

    2. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Arabuluculuk tutanaklarınızın içeriği hakkında detaylı bilgi verirseniz yardımcı olabiliriz.

  2. Ahmet kahya dedi ki:

    22 kodu ile işten çıkarıldım arabuluculuk ile tazminat larım ödenecek işsizlik maaşı alabilirmiyim ne yapmam gerekir Bilgi verirseniz sevinirim yardımınız için teşekkür ederim

    1. Aşkın çatal dedi ki:

      Bende aynı durumdayım ne yapacam, bilmiyorum

    2. Ethem dedi ki:

      Merhaba alabildiniz mi işsizlik maaşınızı sonuç ne oldu ?

  3. Sercan Yılmaz dedi ki:

    Merhabalar Arabuluculuk Başvurusunu Kendinizmi Yaptınız Acaba Avukat Aracılığıylamı Yaptınız Benimde Çıkış Kodum Tazminatım İçerdeki Fazla Çalıştığım Saatlerden Dolayı Sorunum Var