
Bir yılı doldurmamış evliliklerde boşanma davası açılabilmesi mümkündür. Samsun Aile Mahkemelerinde görülen yargılama neticesinde tarafların ayrılması gerçekleşir. Ancak sanılanın aksine bu bir Anlaşmalı Boşanma değildir. Yani, karı ve koca anlaşmış olsa dahi Samsun Aile Mahkemesinde açılan dava çekişmeli boşanma davası olacak, fakat gerçekleştirilen eylemler neticesinde hakimin boşanma yönünde karar vermesi sağlanacaktır.
Medeni Kanunda açıkça yer aldığı üzere tarafların anlaşmalı boşanmalarının gerçekleşebilmesi için en az bir yıl süre ile evli olmaları gerekmektedir. Bu sebeple bir aylık evlilik, üç aylık evlilik gibi birlikteliklerde anlaşmalı boşanmak mümkün olmayacaktır. Kısa süreli evlilikte ancak bir Samsun Boşanma Davası Avukatı ile açılacak çekişmeli boşanma davası ile sonuçlanır.
Bir Seneden Az Süren Evlilikte Anlaşmalı Boşanma
Yeni evlenen çiftlerin anlaşamamaları ve evlilik birliğinin erkenden sona ermesi sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Gerçekten de bir yılı doldurmamış evliliklerde boşanma nispeten daha zor olmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası açılması halinde Samsun Mahkemelerince dava şartı gerçekleşmediği sebebi ile dava reddedilecektir. Çekişmeli boşanma davası ise nispeten uzun yıllar sürmesi sebebi ile avantajlı olmayacaktır. Peki, yeni evli çiftler boşanamayacak mı?
Bir yıldan az süren evlilikte boşanma davası çekişmeli olarak açılır. Ancak ilk celsede hakimin tarafların boşanmaları gerektiğine dair ikna edilmesi elzemdir. Aksi halde dava uzayacak, Samsun çekişmeli boşanma davası bir yıldan da daha uzun sürecektir. Bu nedenle bir avukattan yardım alınması faydalı olacaktır.
Kısa Sürede Boşanmak
Boşanma davasının hemen sonuçlanmasını isteyen tarafın dava dilekçesini de duruşma aşamasını iyi bir şekilde yönetmesi gerekir. Ancak bu sayede ayrılma talebinin haklı olduğunu mahkeme önünde ispat edebilecek, bu sayede başvurusu olumlu sonuçlanabilecektir. Ancak her dava hatta her olayda uyuşmazlıklar farklılık arz edecektir. Bu nedenle bir hukuki yardım almadan Samsun’da boşanma davası açılması tavsiye edilmemektedir. Aksi halde hak kayıpları ile karşılaşılması ve mağdur olunması kuvvetle muhtemeldir.
Tarafların serbest iradeleri ile boşanma talebinde bulunabilmeleri, evliliğin en az bir yıl sürmüş olması halinde mümkündür. En az bir yıl sürmemiş olan evliliklerde “serbest iradeyle” boşanmaya karar verilemez. Hükümde ön görülen “evliliğin en az bir yıl sürmüş olması” koşulu, bir dava şartı olmayıp, birliğin temelinden sarsılmış sayılacağına ilişkin yasal karinenin temel unsurudur. Dava tarihi itibarıyla evlilik en az bir yılını doldurmamış ise, bu maddelerin uygulanması bakımından “evlilik birliğinin temelinden sarsıldığına” ilişkin karine geçerliliğini yitirir. Böyle bir durumda da Yasanın 166/3. maddesi çerçevesi dahilinde boşanma kararı verilemez, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığının taraflarca gösterilecek delilerle kanıtlanması gerekir.