6 Soruda Boşanma Davası Nasıl Açılır?

07.02.2023
645
6 Soruda Boşanma Davası Nasıl Açılır?

6 soruda boşanma davası nasıl açılır başlıklı bu yazımızda Samsun Aile Mahkemelerinde avukat yardımıyla evliliklerini sona erdirmek isteyen çiftlerin en çok merak ettiği sorular tarafımızca cevaplanmıştır. Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılır? Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadar? Boşanma Protokolü Nedir? Boşanma Sebepleri Nedir? Boşanma Davası Ne Kadar Sürer? Eğer aklınızdaki sorunun ya da merak ettiğiniz detayların bu makalenin içeriğinde yer almadığını düşünüyorsanız makalenin altına yorum bırakabilirsiniz.

1. Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası, Samsun Aile Mahkemesine verilecek boşanma sebeplerini içeren bir dava dilekçesi ile açılır. Dilekçe içeriğinde nelerin yer alması gerektiği ve boşanma sebeplerinin neler olduğu makalemizin devamında yer almaktadır. Dilekçenin mahkemeye teslim edilmesinin ardından boşanma davası harçları ödenmelidir. Harçların ödenmesinin ardından boşanma davası açılmış olur. Davayı açan kimseye dosyasının hangi mahkemede olduğu ve mahkemedeki dosya numarası bildirilir. Dilekçeler aşaması olarak da bilinen ön inceleme aşamasının tamamlanmasının ardından boşanma davasına bakmakla görevli mahkeme tarafından düzenlenen “tensip zaptı” taraflara tebliğ edilir. Yargılamanın ilk derece aşamasının tamamlanması ise gerekçeli kararın yazılması ile gerçekleşir. Tarafların gerekçeli karara karşı istinaf ve Yargıtay kanun yoluna başvurma hakları da bulunmaktadır.

2. Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Boşanma dilekçesi, davacı tarafın iddia ve taleplerini içeren resmi bir evrak olması sebebiyle etkili ve Türk Medeni Kanununda yer alan boşanma davası yasa maddelerine uygun bir biçimde hazırlanması gerekir. Yasada yer alan boşanma sebeplerini karşı tarafın gerçekleştirdiği ve kusurun karşı tarafta olduğu hususunda detaylı bilgiye de dava dilekçesinde yer verilmelidir. Önemle belirtmek gerekir ki boşanma dava dilekçesinde yer almayan hususlar daha sonra ispat edilmiş olsalar dahi mahkeme tarafından gerekçeli karar esas alınmaz. Tüm bu sebepler ile boşanma davası açılırken; dilekçe hazırlanırken bir boşanma davası Avukatı ile görüşülerek hukuki destek alınmasının hem davacı hem de davalı tarafın lehine olacağı su götürmez bir gerçektir.

3. Boşanma Avukatı Ücreti Ne Kadar?

Boşanma davası nasıl açılır sorusunu yöneltenler tarafından sıklıkla merak edilen bir diğer husus da Samsun’da boşanma avukatı ücretidir.  Boşanma davası avukatlık ücretleri Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde yer almaktadır. Ancak her somut olay birbirinden farklıdır. Davanın normalden daha fazla emek ve mesai talep etmesi, evlilik birliği içerisinde alınan ortak malların tasfiyesine ilişkin bir dava açılmasının gerekmesi, davanın yaşanılan şehirden farklı bir şehirde olması gibi hususlar boşanma avukatı ücretinin değişkenlik göstermesine sebep olabilir. Bu gibi sebepler ile Samsun boşanma davası avukat ücreti hakkında kesin bir bilgi alabilmek için avukatınız ile görüşmeniz gerekir. Ancak bu sayede doğru nitelikte olan sağlıklı bir bilgi alabilirsiniz.

4. Boşanma Protokolü Nedir? (Anlaşmalı Boşanma)

Boşanma protokolü, boşanma sürecindeki eşler arasında yapılan anlaşmaların ve müşterek boşanma kararının yazılı olarak belgelendiği, tarafların imzalarını içeren bir belgedir. Boşanma protokolü, evli çiftin boşanma sürecinde ortaya çıkan tüm hususlara ilişkin kararlarının detaylarını içermelidir. Örnekle açıklamak gerekir ise; boşanma protokolü, çocukların velayeti, görüş zamanları ve saatleri, yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, maddi tazminat, manevi tazminat, edinilmiş malların paylaşılması gibi konuları ve bu konulara ilişkin taraflar arasındaki anlaşmaları içerebilir.

Samsun Aile Mahkemesi hakimi bu ölçütler çerçevesinde hazırlanmış olan anlaşmalı boşanma protokolü doğrultusunda karar verir. Bu sebeple boşanma aşamasında olan evli çiftin boşanma protokolünü bir avukat ile görüşüp hukuki destek alarak hazırlamaları menfaatlerine olacaktır.

5. Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Boşanma davasının süresi, tarafların kişisel durumlarına ve durulmalara katılımlarına, mahkeme kararlarına ve hakimin izin durumuna, taraflar arasında anlaşmazlık içeren hususlara, tanık sayısına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, Türkiye’deki boşanma davaları ortalama 6 ila 18 ay arasında sürmektedir. Ancak, eğer taraflar arasında anlaşma sağlanırsa ve mahkemeye sunulan boşanma protokolü Samsun Aile Mahkemesi hakimi tarafından onaylanırsa, boşanma davası daha hızlı bir şekilde sonuçlanabilir. Davanın hızlı ve etkin bir şekilde sonuçlanması için tarafların bir avukattan yardım almaları yararlarına olacaktır. Boşanma davasının tam olarak ne kadar süreceği hakkında daha ayrıntılı bir fikir edinmek için bir avukatla görüşmelisiniz. Ancak bu şekilde en doğru bilgiye ulaşılması mümkün olacaktır.

6. Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Boşanma sebepleri Türk Medeni Kanununun 161 – 166. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Yasada ilk beş sebep özel boşanma nedeni olarak gösterilmiştir. Evlilik birliğinin temelden sarsılması ise genel ve pek çok nedeni kapsayan bir boşanma sebebidir. Boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabını merak eden kimselerin öncelikle bu sebepler hakkında detaylı bir bilgi sahibi olması gerekir. Aksi halde açacakları davanın reddedilmesi söz konusu olur. Yasada yer alan boşanma sebepleri aşağıdaki gibidir:


Samsun Avukat Fatih ÖZDEMİR

 

 

 

 

Ziyaretçi Yorumları (1)