Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat

20.01.2020
1.284
Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat

Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat davası Samsun Aile Mahkemesi’nde görülür. Avukat, 2002 yılından sonra yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Kanun’unun Aile Hukuku bölümünde yer alan önemli kısımlardan biri de Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminata ilişkin hükümlerdir. Kanun koyucu evliliğin sona ermesinin ardından eğer kanunda aranan şartlar da somut olayda bulunuyorsa; eşlerden birini diğer eşe tazminat ödeme yükümlülüğü altına sokabiliyor. Öyle ki bu tazminatların miktarı da yüksek olabiliyor. Gerek maddi veya manevi tazminat talebi bulunan eşin gerekse boşanmada tazminata itiraz edecek eşin dikkat etmesi gereken noktalara yazının devamında yer verdik. Yine Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat ile alakalı Yargıtay Kararları da bu yazının içinde yer alıyor. Diğer sorularınızı bu yazının altına yorum yazarak bize iletebilirsiniz.

Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat Şartları

Evlilik tarihinden itibaren yeni bir düzen kuran ve hayatını bu evlilik birliğine göre şekillendiren eşin şüphesiz ki evlilik birliğinin sona ermesinden kaynaklanacak maddi zararları olacaktır. Bu zararları ortadan kaldırmak için kanun koyucu Türk Medeni Kanununun 174. Maddesi’nde boşanmada daha az kusurlu olan tarafın, daha kusurlu olan taraftan maddi tazminat talebinde bulunabileceği hükmünü düzenlenmiştir. Önemle belirtmek gerekir ki boşanmada maddi tazminatın esas kaynak noktası kusurdur. Yine; eşlerin evlilik birlikteliğini sona erdiren bir Aile Mahkemesi ilamı bulunmalıdır. Maddi tazminat istemi boşanma davası devam ederken ya da boşanma davasının sona ermesinin ardından 1 yıl içerisinde açılmalıdır. Aksi halde alacak hakkı zamanaşımına uğrayacak ve olası bir hak kaybı sonucunu doğuracaktır.

Boşanmada Manevi Tazminat Şartları

Maddi tazminat talebinden farklı olarak boşanmada manevi tazminat isteminde bulunabilmek için; talepte bulunan eşin kişilik hakları zedelenmiş olmalı, boşanmadan kaynaklı yoğun bir acı ve elem duymalı ya da yoğun bir bunalım hali ile karşılaşmalıdır. Eğer bu haller mevcutsa Aile Mahkemesi hâkimi; karşı tarafın ödeme gücü oranında manevi tazminata hükmedecektir. Manevi tazminat istemi boşanma davası devam ederken ya da boşanma davasının sona ermesinin ardından 1 yıl içerisinde açılmalıdır. Aksi halde alacak hakkı zamanaşımına uğrayacak ve olası bir hak kaybı sonucunu doğuracaktır. Manevi tazminata hükmedilmesine neden olan başlıca haller aşağıdaki gibidir:

Eğer evlilik birliği bu hallerden biri ile sona ermiş ise hakim diğer eşe uygun bir miktarda paranın manevi tazminat olarak ödenmesine karar verebilir.

Boşanmada Tazminatın Taksitlendirilmesi

Eğer Aile Mahkemesi hâkimi talebi yerinde görür ve tazminata hükmedecek olursa; bu tazminatın ödenme biçimine de kararda yer vermesi gerekir. Boşanmada tazminat taksitlendirilemez. Ancak toplu olarak ya da irat biçiminde ödenebilir. Gerçekten de Yargıtay Kararları da bu yöndedir.

Samsun Boşanma Davası Tazminat Avukatı Ücreti

Samsun da görülen boşanma davası maddi ve manevi tazminat davası avukatı ücreti 2022 yılında yayınlanmış olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca değişmiştir. Yenilenen Samsun boşanma davası avukat ücreti hakkında bilgi sahibi olmak için davanıza bakması için çalışmayı düşündüğünüz avukat ile görüşmenizde yarar var. Bu sayede anlaşmanın her iki tarafı da çalışmaya başlamadan önce şartlar hakkında bilgi sahibi olacak ve iletişim doğru bir şekilde kurulması sağlanacaktır.

Boşanma davası tazminat talepleri için avukat tarafından hazırlanan dilekçe asıl dava dilekçesi ile birlikte verilebileceği gibi harici bir dava açılarak da mahkemeden talep edilebilir. Ancak önemle belirtmek gerekir ki taraflar ön inceleme duruşmasına kadar talep etmedikleri tazminat taleplerini davanın ilerleyen aşamalarında ileri süremezler. Yasa koyucu işbu düzenleme ile hakkın kullanılmasını belirli sınırlar dahilinde tutmuştur.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.