Boşanmada Şirket Hisseleri

09.02.2021
1.689
Boşanmada Şirket Hisseleri

Boşanmada şirket hisseleri paylaşımı özellikle eşlerden birinin bir firmada hisse (pay) sahibi olduğu durumlarda gündeme gelen bir mal paylaşımı problemidir. Bu problemin çözümünde şirketin evlilik birliği içerisinde ya da evlilik birliğinden önce kurulmuş olması yani evlilik ve şirket kuruluş tarihleri önemli bir etkendir. Yine şirkette hissesi olmayan eşin mal ayrılığı davası neticesinde alacak olduğu ödeme miktarını, hisse değerini ve eşin payını hesaplayabilmek için farklı etkenler de mevcuttur. Bu nedenle doğru bir hesaplama yapabilmek ve dava açıldığında bir hak kaybı yaşamamak için bir Samsun Boşanma Davası Avukatı ile iletişime geçerek hukuki destek alınması davacı ya da davalı taraf lehine olacaktır.

Boşanmada Şirket Paylaşımı

Samsun Aile Mahkemelerinde açılacak bir mal paylaşımı davası ile boşanmada şirket hisselerinin paylaşımının nasıl olacağına mahkeme hakimi karar verecektir. Hakimler değerlendirmelerinde ekseriyetle limited şirketin ya da anonim şirketin kuruluş tarihini ve davanın taraflarının evlilik tarihini dikkate almaktadır.

  • Şirket, evlilik tarihinden önce kurulmuş ise diğer eş hisselerden elde edilen kardan pay alacaktır.
  • Şirket, evlilik birliği içerisinde kurulmuş ise artık hisselerinin değeri hesaplanacak ve diğer eşin alacağı tutar bu değere göre belirlenecektir.

Tarafların 2002 yılından önce evlenmeleri ve şirket hisselerinin aynı tarihten (2002 yılı) önce edinilmiş olması durumunda ise şirkette hissesi olmayan eşin herhangi bir hak ve menfaat elde etme ihtimali bulunmayacaktır.

Boşanmada Şirket Hisselerinin Paylaşımı

Mal ayrılığı davasına konu olacak şirket hisselerinin, hisse sahibine miras kalması ya da bu kimsenin hisseleri evlilik birliğinden önce almış olması durumunda hesaplama farklı olacaktır. Böyle bir durumda Aile Mahkemesi hakimi evlilik birliğinin kurulmasından boşanmanın gerçekleştiği tarihe kadarki süreçte şirket hisselerinin yarattığı geliri dikkate alır. Boşanmada şirket hisselerinin kar edip etmediği ise hakim tarafından yapılacak araştırma ile bulunmalıdır.

Boşanmada hisse senetlerinin paylaşımının farklı olduğu durum ise limited ya da anonim şirketin kuruluş tarihinin tarafların evlilikleri içerisinde kurulmuş olmasıdır. Böyle bir durumda hakim tarafından şirketin değeri hesaplanacak ve bu doğrultuda bir paylaşım yapılacaktır. Boşanmada şirket hisseleri paylaşımı üzerinde kaldığı taraf, diğer tarafa  nafaka ve tazminat ödemekle de yükümlü kılınabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.