İşsiz Erkek Nafaka Öder mi?

29.07.2020
34.029
İşsiz Erkek Nafaka Öder mi?

İşsiz erkek nafaka öder mi sorusu bilhassa Boşanma Davalarında tarafların sıklıkla yönelttiği sorulardan biridir. Biz de makalemizde boşanma davasında eş lehine hükmedilen Yardım Nafakası özelinde söz konusu sorunun cevabını vermeye çalışacağız. Son yıllarda nafaka ücretlerinin miktarlarında artış görülmesi sebebiyle halk arasında işsiz erkeğin nafaka ödemeyeceği gibi bir kanı oluşmuş ve tartışmalar tekrar başlamış olsa da Yargıtay yayınlandığı son kararı ile bu konuya bir açıklık getirdi.

Nafaka ödemeleri her ay yapılıyor olması nedeni ile hem alacaklı hem de borçlu taraf için ciddi bir haktır. Bu nedenle yargılama esnasında bir hak kaybı ile karşılaşmamak için bir Samsun Boşanma Avukatı ile görüşülmesi faydalı olacaktır.

Boşanma Davasında İşsiz Erkek Nafaka Öder mi?

Aile Mahkemelerinde görülen boşanma davaları hukukumuzda oldukça önemli bir yere sahiptir. Gerçekten de her yıl binlerce boşanma davası açılmakta ve işbu davalar zaman içerisinde çözüme kavuşturulmaktadır. Söz konusu davada yalnızca boşanma kararı verilmemekte ayrıca ilave kararlar da açıklanmaktadır. Bu kararlardan en önemlilerinden biri şüphesiz Nafakadır. Aylık olarak ödenmesi sebebiyle borçlu için önemli bir külfet oluşturan nafaka ödemelerinde erkeğin işsiz olması bir kurtuluş nedeni değildir. Samsun Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kurulan kararın incelendiği Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2019/8410 E. 2020/1070 K. Sayılı ilam ile erkeğin sürekli ve düzenli gelirinin olmaması onu yoksulluk nafakası ile sorumlu olmaktan kurtarmaz. Erkeğin sosyal ve ekonomik durumu yoksulluk nafakasının reddi veya kabulünde değil, yoksulluk nafakasının miktarının belirlenmesinde dikkate alınacak bir unsurdur. Hükmü kurulmuştur.

Nafaka Ödememek İçin İşten Ayrılma

Bazı hallerde kanunun etrafından dolaşmak isteyen dava tarafları çalıştıkları işyerinden ayrılarak ya da sigorta ilişiklerini keserek aleyhlerine nafaka borcuna hükmedilmeyeceğini düşünerek işlem gerçekleştirmektedirler. Ancak bu eylemin tarafa herhangi bir yararı olmayacaktır. Zira bir önceki paragrafta belirttiğimiz Yargıtay Kararı doğrultusunda işsiz erkeğin de nafaka ödemekle yükümlü olduğu kabul edilmelidir. En azından muhtaç eş lehine takdir edilen Yardım Nafakası için durum böyledir.

Erkeğin işten ayrılmadan sadece sigorta ilişiğini kesmesi halinde de söz konusu durumun aksinin ispatı karşı tarafça mahkeme önünde yapılabilir. Öyle ki işsizin nafaka ödemesi halinin aksine burada kişinin hala çalışmaya devam ettiğinin ispatı yapılmalıdır. Bu ispat; her türlü yazılı ya da sözlü delil ile mahkeme önünde yapılabilir.

Erkeğin İşsiz Olmasının Nafakaya Etkisi

Makalemizin genelinde erkeğin işsiz olmasının hakim tarafından nafakaya hükmedilmesine engel olmadığından bahsettik. Ancak söz konusu durum yargılamayı yapan mahkemece dikkate alınmaktadır. Şöyle ki; erkeğin işsiz olması durumunda hükmedilecek nafaka miktarı daha düşük olacaktır. Asgari ücretle çalışan bir kimsenin ödeyeceği nafaka tutarının 2020 yılı itibariyle 500,00 TL olduğu düşünüldüğünde nafaka borçlusunun işsiz olması durumunda bu tutar daha düşük olarak belirlenir.

Hakkaniyet ilkesi çerçevesinde hakim tarafından takdir edilen nafaka tutarına işsiz erkek tarafından itiraz edilebilir. Böyle bir durumda itiraz Bölge Adliye Mahkemesince değerlendirilerek karara bağlanır. Buradan da istediği sonucu elde edemeyen taraf Yargıtay Kanun Yoluna başvurarak kararın lehine bozulmasını tekrar talep ve dava edebilir.

2. Hukuk Dairesi 2019/8410 E. , 2020/1070 K.
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-İlk derece mahkemesince, davacı kadın yararına yoksulluk nafakasına hükmedilmiş, bölge adliye mahkemesince, davalı erkeğin kendisini yoksulluktan kurtaracak derecede düzenli ve sürekli geliri bulunmadığı, bu haliyle erkeğin, kadına yoksulluk nafakası ödemekle yükümlü tutulamayacağı gerekçesiyle kadının yoksulluk nafakası talebinin reddine karar verilmiştir. Erkeğin sürekli ve düzenli gelirinin olmaması onu yoksulluk nafakası ile sorumlu olmaktan kurtarmaz. Erkeğin sosyal ve ekonomik durumu yoksulluk nafakasının reddi veya kabulünde değil, yoksulluk nafakasının miktarının belirlenmesinde dikkate alınacak bir unsurdur. İlk derece mahkemesince yaptırılan sosyal ve ekonomik durum araştırmasında davacı kadının lokantada çalıştığı, aylık 700 TL geliri olduğu, 350 TL kira ödediği bildirilmiş olup, bölge adliye mahkemesince 29.09.2019 tarihinde yapılan araştırmada Türkiye İş Kurumu bünyesinde meslek edindirme kursiyeri olup 2019 yılının 8. ayında kaydının sona erdiği anlaşılmaktadır. Boşanmaya sebep olan olaylarda erkek tam kusurlu olup çalışmasına engel bir durumunun olmadığı, kadının da sürekli ve düzenli geliri olmadığına göre, davacı kadın yararına Türk Medeni Kanunu’nun 175. maddesi koşulları gerçekleşmiştir. Davacı kadın yararına uygun miktarda yoksulluk nafakası takdiri gerekirken, bu yön gözetilmeden isteğin reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 13.02.2020 (Prş.)

Ziyaretçi Yorumları (41)
  1. Kadir dedi ki:

    3 çocuğum var eşimle boşanma aşamasındayım hükümlüyüm sigortaşı bir çalısan degılım maddeden vs bir kaç suçtan kaydım var durumum ne olur?

    1. Av. Şakir yıldız. dedi ki:

      Maddeye para buluyorsun, cocuklarinada bul, zavallı kadın çalışsın çocuklara baksın sen suç işlemeye devam et..

      1. Muhammed dedi ki:

        Avukatmısınız hakimmi hüküm vermek nedir

      2. Selvi dedi ki:

        Şakir bey mrb lar eski eşimle suan bir nafaka davamız var yardım ve iştirak nafakası vermemek için SSK çıkışı yaptı çalışmıyorum diyor iddia ediyor ama sigortasız çalışıyor vermemek için çıktığını ilk durusmalarda ispatladik ikinci duruşma 15marrtta sonuç ne olur alabilirmiyim lütfen bni bilgilendirmisiniz Kızım unide okuyor diğeri lisede zor geciniyorum yetim maasimla çok ilgisiz bir baba çocuklarını hiçe sayıyor olmuş yoklarmis gibi alabilirmiyim nafakayı banayardmci olurmusnz fikir olarsk ltfn🙏

  2. ibrahim ELDEM dedi ki:

    merhaba hayırlı günler dilerim. eşimle 2 yıldır evliyim. 1 çocuğum var. sigortasız iş yapıyorum yani 60 tl ye yövmiye olarak çalışıyorum. eşimle evlenigimizden beridir. sürekli yoksulluk tabirinde sıkıntılar tartışmalar yaşıyoruz. şahsen cocugum için boşanmaktan yana degilim ama bana sürekli beni boşa deyip duruyor. sorum ise şu yönde aylık toplam elime geçen para 1600 — 1000 tl ev kirası veriyorum ay sonunu zor getiriyorum. boşanmada eşime nafaka ne kadar verecegim yoksulluk nafakası
    beni dinlediginiz için teşekkür ederim.

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, en alt limitten yoksulluk nafakası verirsiniz.

      1. Murat Kara dedi ki:

        Sayın Fatih Bey

        İbrahim Bey’e yaklaşık 1 yıl sonra cevap vererek ne kadar hızlı olduğunuzu göstermişsiniz. hiç cevap vermeseyydiniz daha iyi olurdu diye düşünüyorm. Ha sizi de anlıyorum, mesleğiniz bu, bu bilgilerden para kazanıyorsunuz. Ama 1 sene sonra cevap verecek iseniz böyle bir soru cevap kısmı açmayın o zaman.

  3. gonca yüksel dedi ki:

    2017 yılında eşimle bosandım ve iki oğlumun velayeti bende mahkeme iki oğlum için 600 tl nafaka kararı verdi ancak karsı taraf nafakayı ödemedi suan dava açsam nafanın hepsini alabilirmiyim birde sgklı işte çalışmaması nafaka ödememesi anlamına gelirmi yardım etmenizi rica ederim

    1. Beyza dedi ki:

      Avukat bey,sahis üst duzey yonetici muhendis diplomasi var 2 cocugumda onun sigortasindan faydalaniyor lakin çalismiyor gösteriyor kendini.calismiyorsa sigorta nasil oluyor ve yurtdisina nasil cikabiliyor.hakim kadin 300 lira nafaka bagladi.aöf de okuyan 20 yasindaki ogluma da nafaka baglamadi.

  4. Av. Şakir yıldız. dedi ki:

    Asgari ücret 3000 tl neden az ücrete razı oluyorsun, isyerine ağır cezalar gelir. Kadın seninle evlendigine pişman olmuş. Yuvani kortar.

    1. Agaoglu dedi ki:

      Yazan kadın erkek değil avukat 🤣🤣🤣

  5. Kerem dedi ki:

    İyi günler kız kardeşim boşanma kararı almış ve bu süreçte karşı tarafla (abi olarak bu benim görevim mi bilmiyorum) konuşmamı istiyorlar bu doğru bir yol mudur?Teşekkür ederim.

    1. Buse dedi ki:

      Bence bir abi olarak konuşup aksi bı durum varsa ağırlığınızı koyabilirsiniz

  6. Rukiye dedi ki:

    2021 itibariyle çalışmayan eşim ne kadar nafaka öder. Babasının işini yapıyor ama resmî olarak bir geliri kalmadı. Ben çocuğumu kendi biriktirdiğim parayla özel bir kreşe yazdırdım. Giderler göz önünde bulundurulursa tahmini nafaka nedir? Cevaplarsanız çok mutlu olurum.

  7. Kamila dedi ki:

    Merhaba. Eşim 4 yıldır çalışmıyor. Kadın olarak ben çalışıyorum ama sigortasız 1 çocuğumuz var ve doğal olarak babası ile daha çok zaman geçirdiği için babasına daha düşkün. Boşanma sırasında çocuğumun velayeti anneye mi verilecek babaya mı? Benim kendi ailem yurtdışında yaşıyor. Beni tek olmam çocuğumun velayetini babasına verilmesi söz kunusu olur mu ?

  8. Ehra dedi ki:

    Meraba eşim beni aldatması sonucu ayrılıyorum ve iki çocuğum var eşim yeni işinden ayrıldı çocuğun biri bende diğeri onda kalacak ve ben çalışmıyorum eşimin geliri var ama resmiyette gözükmüyor. 4 bin istersen sana ve oğluma nafaka bağlarım diyor ama işsiz gözüktüğü için hakim bu nafakayı onaylar mı

  9. Av. Halim Yilmaz dedi ki:

    Cocuk babasina verilir, siz de maasinizin yaklasik %30’unu aylik nafaka olarak odersiniz. Cocugunuzu ayda 4 defa 2’ser saatten gorebilirsiniz.

  10. Esra dedi ki:

    Merhabalar ,hayatında 1 gün dahi sigorta primi olmayan bir erkek , boşandığında sigortalı bir işde de çalışmayan , organ yetmezlikleri olan ,geçici günlük işlerde çalışan bir kişi nafaka verebilirmi , mahkeme önünde nasıl bir karara bağlanır. Bu konu hakkında yorumunuzu rica ederim

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, erkeğin çalışıp çalışmaması yalnızca nafaka miktarını etkiler. Eğer kadın boşanma sebebiyle yoksulluğa düşüyorsa nafaka alabilir.

  11. Ece dedi ki:

    Avukat Bey Merhaba. Abim boşanma aşamasında altı aylık evli üç aydır eşinden ayrı. Boşanma durumunda abim karşı tarafa eşi çalıştığı halde nafaka öder mi

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, Samsun’da boşanma davalarında sıklıkla karşılaşılan iki nafaka türü tedbir ve yoksulluk nafakasıdır. Tedbir nafakası için kadının çalışıp çalışmaması önemli değildir. Yoksulluk nafakası için aranılan şartlar biraz daha ağır olmaktadır.

  12. Tolga dedi ki:

    Merabalar avukat beyim bi sorum olcak nafakamı ödüyordum 31.12.2021 Aralık yılında işten çıkartıldım dava açıp 200 den 700 tly çıkardı hakim şimdi işsizim icra dan evrak geldi işsiz olduğum için ödeyemiyorum lütfen ne yapmam gerek

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, içerisinde bulunduğunuz sosyal ve ekonomik şartlar değiştiği için nafakanın kaldırılması davası açabilirsiniz. Detaylı bilgi için bu makalemize göz atın. https://www.avfatihozdemir.com/anlasmali-bosanma-sartlarinin-degistirilmesi/

  13. Can dedi ki:

    Ben babama yardım nafakası davası açtım üniversite masrafları için çünkü o adam bana babalık yapmıyordu fakat işten ayrılmış nolacak peki ?

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, 18 yaşını geçtikten sonra nafaka talebinize ilişkin bu makalemizi okuyabilirsiniz. https://www.avfatihozdemir.com/18-yas-nafaka-davasi/

      1. Yildiz dedi ki:

        Merhaba av bey.esim esnaf fakat dükkanı babasının üstüne yaptı.sigortasi yok ev aldı babasının üstüne yaptı.kendi üstüne bisey yapmıyor. Madde Kullanıyor. 3 defa cezaevine girdi çıktı. Sicilim var bahanesiyle çalışmıyor. Benim bir gelirim yok.bebegimiz 3 yasinda %46 engelli raporu var.tedavi süreci devam ediyor.bosanmaya karar verdik fakat kızına nafaka odermi yada kızımı mahkemede babasına vermek istedigimi söylesem hakim kabul edermi çünkü benim bakacak durumum yok

  14. Demet dedi ki:

    2017 de boşandım oğlum o zaman da. Beri 200 TL nafaka aliyor bunun dışında hiç yardimi yok smdi artırım davası açsam yukselirmi.fiyat şuan 200 TL ye bir ayakkabı zor aliniyor

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba Demet Hanım,

      Nafaka artırım davası açabilirsiniz.

  15. Kadir dedi ki:

    Merhaba ben 20 yılık evliyim eşimle ayrılmak istiyoruz 1.17 iş görmezlik raporum var iş göremezlike 500 TL para alıyorum onun dışında başka bir şeyim yok annem ve babam bakıyor bana eşim hiç bir şekilde hiç bir şey istemiyorum diye sözlü olarak beyan eti gerçi birşey istesede benim üzerime hiç bir şey yok bu durumda ne olur 2 tane çocuk var biri. 19 yaşında biri 6 erkek 2 Side bilgisi alamam mümkünü şimden tşk ederim

  16. mustafa dedi ki:

    2014 yılında ayrıldım eşimde eşim evli sadece cocuğuma nafaka veriyorum şuanda 18 yaşını doldurdu üniversite okuyacak yardım nafakası artış için mahkemeye vereceklermiş 2018 de 400 t l idi nafaka 2020 de 475 yaptım onların isteği doğrultusunda 2021 kasım ayında için 550 t l yaptım 2022 için mahkeme açacaklarmış babamın yanında çalışan görünüyorum asgari ücretli görünüyorum acaba nafaka mahkemece ne kadar olur bide yardım nafakası ne zaman biter şimdiden tşk ederim bilgilendirme için sayın avukat fatih özdemir

  17. mustafa dedi ki:

    birde karşı taraf kazanırsa benden ne kadar avukatlık ücreti alacaklar bu arada üstümde ev araç hesapta para yok kirada değilim babamın yanında kalıyorum evli değilim biraz önceki yazıma istinaden yazdım efendim

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, nafaka davalarında avukatlık ücreti hakkında bilgi almak için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine bakabilirsiniz.

  18. Murat dedi ki:

    Merhaba fatih bey eşimle yaklaşık 4yıldr ayrıyız, Anlaşmalı birşekilde, ve 400tl nafaka veriyorum ve, şuan ise calışmıyorum bel rahatsızlıgı nedeni ile, rşim arttırım ve geriye dönük faizli alıcagını beyan etti sonucumuz nedr rica etsem

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba Murat Bey, anlaşmalı boşanma davasında kararlaştırılan şartların daha sonra tarafların ekonomik durumlarının değişmesi halinde değiştirilmesi mümkündür. Bu konuda yayınladığımız makaleye ulaşabilirsiniz. https://www.avfatihozdemir.com/anlasmali-bosanma-sartlarinin-degistirilmesi/ Eşiniz nafaka artırım talebinde bulunursa karşı dava olarak uyarlama davası açabilirsiniz.

  19. Murat dedi ki:

    Fatih bey birde boşanmadan yaklaşık nirsene önce tv ve yatak odası aldım ve borc ları da duruyor anlaşmalı oldugu İcin eşyayıda vermiyor, ve borcca ortakta olmuyor aksine yükseklik talepte bulunacak 1.500 nafaka calışmadıgım halde ve verecegi eşyayı vermiyor

  20. pelin sağlam dedi ki:

    mrb fatih bey..ltfn yardım edin..erkek kardeşim 8 yıllık evli ve evliliği boyunca asgari ücretin 3 katı gibi bir parayla evine baktı.sebebi bilinmeyen bir nedenden son 3 aydır ağır psikyatri hastalığı geçirdi.atak anında kendine ve çevresindekilere zarar vermeye kalktı.psikyatri servisinde 20 gün kaldı ve çıktığında eşi bildiği ne dava varsa hepsini açmış.kardeşim şuan çalışmayı bırakın yüriyecek hali yok ve akli bozukluk raporu almamız uzun süren ve ileri derece hastalık olursa mümkün oluyormuş.iki oğlu var yaşları küçük..büyük oğlu engelli olması sebebiyle annesi engelli bakım parası alıyor..eşya tazminatı maddi manevi tazminat boşanma bir sürü dava açmış eşi..hastalanmadan önce eşinin açtığı tek bir dava bile yok..bu hastalık kardeşimi çok farklı biri yaptı..eşide bu halde ona bakmak istemiyor belkide korkuyor.ama kardeşimin çalışamaıyacağını gördüğü halde kardeşimden değil bizden para almak istiyor.ve benim durumum babamın durumu onların durumundan daha kötü.ama kardeşim bu durumda hapis yatmasın nafakadan dolayı diye bizim ödeyebileceğimizi düşünüp bu davaları açtı..acaba bu davaların hangilerini kazanır ve nafaka olarak ne kadar bağlanır.çok tşk edirim

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, yönelttiğiniz oldukça kapsamlı bir husus. Bir avukattan danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederim.

  21. Hasan Tahsin dedi ki:

    Merhaba eşim ile ayrıyız. Çocuğu bana sormadan özel üniversiteye yazdırmış devlet üniversitesi varken.
    bu arada işsiz kaldım .
    Şu anki eşimin Emekli maaşı var.
    3500 TL kira ödüyor. Dizimde menisküs yırtığı var çalışamıyorum.
    Bir ilkokula giden oğlum var.
    Ayrıca şimdiki oğlum hiperaktif ve ben oğluma bakıyorum oğlum ve şimdiki eşim psikolojik tedavi görüyor hem oğlum hem eşim psikolojik ilaç kullanıyorlar. Çocuk eşime şiddet uyguluyor vuruyor yumruk atıyor.
    Ben olmasam ikisinden birisinin başına Allah korusun birbirine zarar verebilirler o derecede.
    Benim üzerime sadece bir araba var.
    Çocuk için 700 TL aylık iştirak nafakası ödüyorum
    Mahkeme gelirim yok diye Arabayı sattirabilirmi eşimin maaşına müdahale olurmu. Teşekkürler saygılarımla.

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, nafakanın kaldırılması için dava açabilirsiniz.

  22. Ali. A dedi ki:

    Merhaba fatih bey eşim benden anlaşarak boşanmak istiyor yabancı uyruklu Türk vatandaşlığını aldı ve kendisi esnaf bir kızımız var cocuk nafakası için 3500 TL istiyor ben askeri üçretle çalışıyorum kirada kalıyorum ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. Av. Fatih ÖZDEMİR dedi ki:

      Merhaba, anlaşmalı boşanma davası protokolü hazırlanırken taraflar her hususta mutabık kalmalıdır. Aksi halde anlaşmalı boşanma meydana gelmeyecektir. Bu sebeple nafaka hususunda anlaşamazsanız boşanma davanız çekişmeli davaya dönecektir.