Site Rengi

KVKK Veri Sorumlusuna Başvuru Yapılması ve Cevaplanması

25.06.2020
60
KVKK Veri Sorumlusuna Başvuru Yapılması ve Cevaplanması

KVKK veri sorumlusuna başvuru cevaplanırken, tüketicinin başvurusunu yanıtlayacak kurumun, şirketin daha önce Kişisel Verilerin Korunması Kanununa uyum süreci hususunda bir çalışma yaptırıp yaptırmadığı önem arz eder. İlk defa bu hususla karşılaşan kurum ve şirketlerin yanıtlamaları ekseriyetle başarısızlıkla sonuçlanmakta ve uyuşmazlık devamında Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na taşınmaktadır.

Ancak bir Kişisel Verileri Koruma Kanunu Uzmanı yönlendirmesi ile söz konusu uyum sürecini başarı ile tamamlayan firmaların tüketici başvurularını doğru ve etkili bir şekilde yanıtlayarak KVKK Cezası yemekten kurtulduğu görülmektedir. Biz de bu yazımızda kişisel nitelikte veri toplayan kurum ve şirketlerin üçüncü kişilerin kendilerine yaptıkları başvurularda nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini ele alarak bir el rehberi hazırlamak için çaba gösterdik.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK) Şikayet Nasıl Yapılır?

KVKK şikayeti yapmak isteyen ilgili kişinin nasıl bir yol izlemesi gerektiği KVKK’nın 13. ve 14. Maddelerinde izah edilmiştir. Buna göre kendisine ait kişisel verilerin toplanılması ve işlenilmesinde kanuna aykırı bir durumun mevcut olduğunu düşünen ilgili kişinin önce veri sorumlusuna başvurması gerekmektedir. Eğer bu başvurudan bir sonuç alınamaz ise artık Kişisel Verileri Koruma Kuruluna başvuruda bulunularak ihlale düşen kurum ya da şirket şikayet edilir.

Aleyhinde şikayette bulunulan kurum ve kuruluşun hatalı bulunması durumunda hem itibarı zedelenecek hem de yüklü bir ceza ile karşı karşıya kalacaktır. Bu nedenle ilgili kişinin kendisine bildirim yaptığı andan itibaren çalışma yapılarak sorunun ortadan kaldırılması için faaliyet gösterilmelidir.

Veri Sorumlusuna Başvuru Nasıl Cevaplanır?

Her şeyden önce veri sorumlusunun ilgili kişilerin başvurularını toplayabilmesi için bir iletişim kanalı oluşturması gerekir. Elbette bu durum ancak KVKK uyum sürecini başarı ile tamamlayan kurum ve kuruluşlar için geçerli olacaktır. Bu iletişim kanalının özel bir mail adresi ya da posta kutusu ile oluşturulması mümkündür. Bu sayede ilgili kişilerin veri sorumlusuna başvurularından doğrudan haber alınacak ve kısa sürede yanıtlanmaları mümkün olacaktır.

Veri sorumlusunun ilgili kişinin başvurusunu cevaplama süresi 30 gündür. Bu süre içerisinde talep uygun bulunursa kabul edilir ve yerine getirilir. Eğer veri sorumlusu uygun bulmaz ise gerekçeli şekilde izah ederek reddeder. Kabul ve ret işlemleri yazılı ortamda muhatabına bildirmesi gerekir.

Veri Sorumlusuna Başvuru Reddedilmesi ve Tazminat

İlgili kişi eğer bir hakkının ya da menfaatinin veri sorumlusunca ihlal edildiğini düşünecek olursa, bu hususta yeterli delilleri de mevcutsa kuruma yapacağı KVKK şikayetinin ardından tazminat talebinde de bulunabilir. Kanunda tazminat konusu bir kelime olarak ele alınmış olsa da detaylara yer verilmemiştir. Medeni Kanun hükümleri atıfta bulunarak ilgili kimsenin talebini bu hükümler uyarınca isteyebileceği belirtilmiştir.

Kişisel Verileri Koruma Kanunu uyarınca tazminat hakkı hem maddi tazminat hem de manevi tazminat olarak talep edilebilir. İlgili kişinin zararını ispat etmesi ve bu zararın veri sorumlusunun davranışları sonucunda meydana geldiğini ispat edebilmesi gerekir. İspat konusunda en önemli delil ise veri sorumlusuna başvuru yapılmasının ardından sonuç alınamaması olacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.