Samsun’da Oturma İzni, kaçak yollar ile ülkemize giren yabancıların da oturum izni alabilmeleri için neler yapması gerektiği konusunda yol gösterici olması için bu yazımızı hazırladık. Buna göre kaçak yabancılara oturma izni alabilmek için Samsun’da başvuru yapılması gerekir. Bu başvuru kabul olmaz ise idare mahkemelerinde bir dava açılarak sonuç elde edilmesi mümkündür.
Kaçak yollar ile ülkeye giren yabancıların oturma izni alabilmesi için farklı yollar bulunmaktadır. Bu yolların neler olduğu öğrenmek ve Samsun’da oturma izni almak isteyen Iraklı, Afgan, Suriyeli gibi farklı kökenli insanlar için bir Samsun Yabancılar Hukuku Avukatı ile iletişime geçmeleri faydalı olacaktır. Zira bireysel başvuruların eksik ve hatalı olmaları sebebi ile reddedilmeleri mümkündür.
Samsun’da Oturma İzni Almak
Ülkesinden Türkiye’ye gelen yabancıların ülkemizde yasal olarak bulunma yani oturma, ikamet izni alabilmeleri için başvuruları bazı usul ve esas şartlara bağladır. Ülkemize yasal yollar ile giren kimseler ikamet izni alabilmeleri çok daha kolaydır. Bu başvurular Samsun göç idaresinden bir avukat yardımı ile ya da şahsi olarak alınacak randevu ile yapılabilir. Randevu esnasında ikamet izni için hangi belge ve bilgilerin gerekli olduğu da idareden öğrenilebilir. Ancak göçmen kişiler çoğunlukla ülkemize kaçak yollar ile girmektedir. Böyle bir durumda da oturum izni alabilmeleri çok daha zor olmaktadır. Kaçak girenlerin ikamet izni alabilmeleri için neler yapması gerektiğine dair bilgi edinmek için bir avukat ile iletişime geçilmelidir.
Kaçak Yabancılara İkamet İzni
Kaçak yollarla ülkemize giriş yapan yabancıların ikamet izni, oturma izni alabilmeleri nispeten daha zordur. Zira ülkemizde bu hak yalnız usule uygun bir şekilde giriş yapan yabancı uyruklu kimselere tanınmıştır. Ancak sınırdan kaçak girenler için de izin başvurusu yapılabilir. Ancak başvuru doğrudan Samsun Göç İdaresine yapılmaz. Zira oturma izni başvurusunu yaparken aslında kanunun etrafından dolaşılır. Gerçekten de yasa dışı yollar ile ülkeye girip Samsun’da ikamet izni başvurusu yapmak isteyenler için iki yol mevcuttur. Bu yollardan biri ülkeden çıkıp tekrar geri girmektir. Diğeri ise himaye başvurusudur. Bu başvuru da reddedilir ise Samsun İdare Mahkemelerinde açılacak bir dava ile idari işlemin iptali talep edilebilecektir.
Gerçekten de oturma (ikamet) izni alınması önemlidir. Zira oturma izni olmayan yabancıların daha sonraki aşamalar olarak kabul edilen çalışma izni, yerleşme izni, vatandaşlık gibi belgeleri almaları mümkün olmamaktadır.