Samsun’da Tanıma ve Tenfiz Davası

Samsun’da Tanıma ve Tenfiz Davası

Tanıma ve Tenfiz Davaları Samsun Aile Mahkemelerinde açılabilen, yabancı mahkeme kararlarının Türkiye’de ve Türk Konsolosluklarında geçerlilik kazanabilmesini sağlayan bir dava türüdür. Ekseriyetle Yurtdışında boşanmanın Türkiye’de tanınması için başvurulan bu davada hangi belgelerin gerekli olduğu ve işlemlerin nasıl yapılacağına dair ön bilgi almak için makalemizin devamını okuyabilirsiniz. Sanılanın aksine Tanıma, Tenfiz işlemleri için tesis edilmiş, özel olarak yayınlanmış bir KHK bulunmamaktadır. Vatandaşlar, kendileri doğrudan ya da vekil olarak tayin ettikleri bir avukat aracılığı ile mahkeme kanalıyla dava açmalıdır. Gerçekten de bir Samsun Tanıma Tenfiz Davası Avukatı ile açılacak dava sayesinde yabancı mahkeme kararının Türk Hukukunda da geçerli olabilmesi doğrudan sağlanmış olur.

Almanya Mahkemesi Kararının Türkiye’de Tanınması

Avrupa ülkelerinde verilmiş olan mahkeme kararlarının Samsun başta olmak üzere tüm Türkiye’de tanınabilmesi ve geçerlilik kazanabilmesi için Türk mahkemesince kabul edilmesi gerekir. Aksi halde mahkeme kararı yalnız Almanya sınırları içerisinde geçerli olacaktır. Bu durumun sonucu olarak da Türk Vatandaşı kimsenin yeniden evlenememesi ve yabancı ülkede evlilik yapmış olsa dahi bu evliliğin Türkiye’de geçerli olmaması anlamına gelecektir. Zira kişinin Türkiye’deki evliliği sona ermemiştir. Yabancı Mahkeme kararlarına karşı Samsun’da Tanıma ve Tenfiz Davası açılarak tarafların Aile Hukuku ve Miras Hukuku başta olmak üzere pek çok hak ve menfaat elde etmesi de sağlanmış olacak yaşanması muhtemel olan hak kayıplarının da önüne geçilmiş olacaktır.  

Samsun’da Tanıma ve Tenfiz Davası Avukatlık Ücreti

Avukatlık Kanunu uyarınca bir avukatın dava karşılığı alabileceği tutar Asgari Ücret tarifesi ile sınırlandırılmıştır. Yani, Samsun’da Tanıma ve Tenfiz Davası avukatlık ücretinin en düşük tutarı kanunla belirtilmiştir. Bu tutar 2021 yılı için 4080 TL’dir. Ancak somut olayın özelliklerine göre (karmaşıklık, hız ve zaman) bu ücretin artması mümkündür. Bu nedenle doğru bir ücret tahmini almak ve anlaşma sağlamak için avukat ile görüşülmesi faydalı olacaktır.

Tanıma ve Tenfiz Davası mahkeme masrafları ise ayrı bir gider kalemidir. Mahkemenin gerekli göreceği harcamalar, tebligat giderleri, başvurma harcı, karar harcı gibi gider kalemleri ortaya çıkabilir. En doğru şekilde harç ve diğer masrafların hesaplanması ancak dava açıldığında sağlanabilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.