Samsun’da Velayet Davası

26.02.2023
674
Samsun’da Velayet Davası

Samsun’da velayet davası Aile Mahkemelerinde açılmaktadır. Taraflardan birinin ya da her ikisinin birlikte talep etmeleri halinde velayetin değiştirilmesi mümkündür. Bu değişiklik eski tarihli boşanma davası kararı üzerinden gerçekleşir. Bu sebeple daha önce verilmiş bir boşanma kararı bulunmuyorsa; velayetin değiştirilmesi davası açmakta da hukuki bir yarar bulunmayacaktır.

Yasada velayet, çocukların menfaatinin korunması için verilmektedir. Bu sebeple Samsun’da velayet davası açmak isteyen kimsenin müşterek çocuğun velayetinin kendisine verilmesinin müşterek çocuğun yararına olduğunu ispatlaması gerekecektir. Hukukta diğer davalarda olduğu gibi velayetin değiştirilmesi davası için de ispat önemli bir olgudur. Bu olgunun ihmal edilmemesi için de alanında tecrübeli bir Samsun Boşanma Davası Avukatı ile çalışılması gerekir.

Samsun’da Velayet Davası Nasıl Açılır?

Velayet davası Samsun Aile Mahkemelerinde görülmektedir. Bu sebeple hazırlanacak velayet dava dilekçesi başlık olarak Aile Mahkemelerine hitaben yazılmalıdır. Ayrıca dilekçe içerisinde değiştirilmek istenen velayet kararından da bahsedilmesi gerekir. Hazırlanan dilekçenin Samsun’da velayet davası bakmakla görevli ve yetkili olan Aile Mahkemelerine teslim edilmesi ile dava açılır.

Taraflar davada ileri sürdükleri hak ve iddiaları, mahkeme önünde sunacakları deliller ile ispat etmelidir. Ancak bu sayede hakimi haklı olduklarına ikna edebileceklerdir. Bu sebeple dava açmadan önce velayetin değiştirilmesi davası sebepleri hakkında bilgi sahibi olmak hem davalı adına hem de davacı adına lehe olacak bir durumdur. Bu hususta bir avukattan hukuki destek alınması yararlı olacaktır.

Velayet Davasında Kaç Yaşında Çocuğa Sorulur?

Velayet davalarında Samsun Aile Mahkemesi hakimi tarafından önem verilen delillerden biri de çocuğun görüşüdür. Müşterek çocuğun anne ya da babasından hangisiyle kalmak istediği hakim tarafından kendisine sorulmaktadır. Ancak çocuğun vereceği yanıta ilişkin cevabın önemi yaşına göre değişkenlik göstermektedir.

Velayet davasında çocuk 8 yaşını geçtikten sonra, onun görüşü anlam ifade eder.

Velayet davasında çocuğun görüşünün dikkate alınması için kendini ifade edebileceği yaşta olması aranmaktadır. Samsun’da velayet davası için çocuğun görüşünün alındığı yaş sekiz – dokuz yaşları olarak kabul edilmektedir. Elbette çocuğun yaşından bağımsız olarak hakim, çocuğun anlama ve kendini ifade etme yeteneğini de onu dinlediği duruşma esnasında dikkate alır. Yapacağı tüm değerlendirmeler sonucunda çocuğun velayetinin kime verileceğine karar verir.

Samsun Aile Mahkemelerinde Velayet Davası Ne Kadar Sürer?

Samsun Aile Mahkemelerinde görülen velayet davaları süresi için dava açıldığı esnada mahkeme tarafından bir hedef süre formu taraflara verilmektedir. Hedef süre formunda velayet davasının ne kadar süreceği ifade edilir. Bu süre kesin olmayıp tahminidir. Dava, hedef süre formundan belirtilen süreden daha önce bitebileceği gibi daha geç de sona erebilir.

Samsun’da velayet davası ortalama olarak 330 gün (11 ay) sürmektedir. Bu dava süresi velayet davasının taraflar tarafından takip edilmesi, delillerin toplanması, dilekçelerin tebliği, sosyal inceleme raporlarının hazırlanması gibi hususlara göre farklılık gösterebilir. Ancak davasının hızlı sonuçlanmasını isteyen biri bir avukat ile çalışmalıdır. Zira avukat, davanın seyrini ve çabuk sonuçlanmasını doğrudan etkileyebilir.

Samsun’da Velayet Davası Avukat Ücreti Ne Kadar?

Samsun’da velayet davası avukat ücreti tutarı Baro tarafından yayınlanan ücret tarifesi ile belirlenmiştir. 2023 yılı itibariyle velayetin değiştirilmesi davası avukatlık ücreti tavsiye niteliğinde ücreti 25.000 TL olarak ifade edilmiştir. Elbette bu tutar her dava için geçerli olmayabilir. Davanın zorluğu, avukat tarafından gösterilmesi gereken emek ve harcanan mesai doğrultusunda velayet davası avukatlık ücreti değişebilir.

Samsun’da velayet davası avukatı tarafından hesaplanarak müvekkile söylenen ücret içerisinde vergi ve mahkeme harç ücretleri yer almamaktadır. Velayet davası avukatlık ücreti %18 KDV ilave edilen ücret kalemlerindendir.  Bu sebeple açmak istediğiniz bir dava varsa ya da size karşı açılmış bir davada avukat yardımı almak istiyorsanız ücret hususunda avukatınıza danışarak hareket etmeniz faydalı olacaktır.

Velayet Davası Mahkeme Ücreti

Samsun Adliyelerinde görülmekte olan velayet davası için ödenecek kanuni harç tutarı davacı tarafından ödenmektedir. Bu tutar 2023 yılı yeniden değerleme oranı doğrultusunda %122 olarak artmıştır. Velayet davası mahkeme harçları hakkında detaylı bilgi almak için bu alanda tecrübeli ve daha önce bilgi sahibi olan bir avukat ile görüşebilirsiniz. Doğru bilgiyi ancak bu şekilde elde edersiniz. Aşağıda tabloda yer alan ücretler temsili gider kalemleri olup davaya bakan hakimin talebi ile ilave harçların ödenmesi de söz konusu olabilir.

Mahkeme Harcı Tutarı
Başvurma Harcı 179,90 TL
Peşin Harç 179,90 TL
Gider Avansı Ücreti 500 TL
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.