Tanıma ve Tenfiz Davası, yurt dışında görülen boşanma davaları ve diğer bir dava sonucunda ortaya çıkan yabancı mahkeme kararının Türkiye’de tanınması için açılan dava türüdür. Yurtdışında açılmış bir davanın Türkiye’de tanınması için yapılması gereken eylemleri bir Ordu, Amasya, Sinop ve Samsun Avukatına danışmanız yararınıza olacaktır. Bu kararın Türk topraklarında geçerli olabilmesi davanın açılabilmesine bağlı olacak ancak bu şekilde işlevsellik kazanabilecektir.
Hemen hemen her ülkede bulunan Türk konsolosluğuna giderek Samsun’da avukatlık yapan bir avukat adına çıkaracak olduğunuz vekaletname sayesinde Türkiye’ye hiç gelmeden dahi Tanıma davasını açabilmeniz mümkün olmaktadır. Yurtdışında yaşıyorsanız ve bu davalar hakkında detaylı bilgi almak ve Tenfiz davası hakkında görüşmek için bir Samsun Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanında tüm dünyada alınan boşanma kararlarının da Samsun’da ya da Türkiye’nin diğer illerinde açılacak Tanıma ve Tenfiz Davası ile geçerlilik kazanabilmesi mümkündür. Aksi takdirde yabancı mahkemelerde alınmış olan boşanma kararının Türk hukukunda ve Türk devleti önünde bir geçerliliği olmayacaktır. Taraflar her ne kadar yurtdışında boşanmış olsalar bile Türkiye’de halen evli görüneceklerdir.
Bu durumun önüne geçilebilmesi için bulunduğunuz ülkede yer alan konsolosluğa giderek Samsun, Ordu, Amasya, Sinop illerinde faaliyet gösteren avukatlar ile iletişime geçerek onlara vekaletname çıkartmanız mümkün olacaktır. Bu avukatların yapacak oldukları işlemler neticesinde söz konusu yabancı mahkeme kararı Türk yargısı önünde de geçerlilik kazanacaktır.
Tanıma ve Tenfiz Davası İçin Gerekli Belgeler
Yabancı mahkeme kararının Türkiye’de geçerli olabilmesi için açılan Tanıma ve Tenfiz Davası Türk mahkemelerinde açılabilmesi için gerekli olan belgeler aşağıda liste halinde sunulmuştur. Bu belgelerin Samsun, Ordu, Amasya, Sinop illerinde faaliyet gösteren avukatlara teslim edilmesi ve yine bu avukatlara bir vekaletname ile yetki verilmesi durumunda davanın açılabilmesi mümkün olacaktır.
- Yabancı Mahkemenin Boşanma Kararı
- Kararın Kesinleştiğine İlişkin Belge (Yasal süre içerisinde itiraz edilmeyen, üst mahkemeye taşınmayan kararlar kesinleşmiş kabul edilir.)
- Apostille Şerhi (Belgenin resmi bir evrak olduğuna ilişkin şerhtir.)
- Evrakların Türkçe tercümelerinin yeminli tercümana yaptırılması
- Avukat vekaletnamesi (Konsolosluklardan çıkarılabilir.)
Listede yer alan belge ve bilgilerden tercüme ile ilgili olanı Samsun Boşanma Avukatı tarafından yerine getirilebilir. Ancak sayılan diğer belgelerin onaylı olarak teslim edilmesi gerekmektedir.
Sayılan belgelerin teslim edilebilmesi halinde Almanya, Hollanda, Belçika, Amerika, Katar, Kıbrıs, Yunanistan, İngiltere, Çin, Kore, Japonya, Kanada, Fransa gibi ülkelerin mahkemelerinde, hakimler tarafından verilmiş olan boşanma kararları ile bu kararlara Tanıma ve Tenfiz Davası açılarak Türk makamlarında da geçerli olabilmeleri sağlanacaktır. Bu noktada önem arz eden husus kararının tanınacağı ülke ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir karşılıklılık esası bulunmasıdır. Bu şartın varlığı halinde yabancı mahkeme boşanma davası kararı ve diğer kararları Türk makamları önünde geçerlilik arz edebilir.
Amerika’da Boşanmanın Türkiye’de Tanınması
Amerika’da yaşamakta olan bir Türk vatandaşının bu ülkede boşanması durumunda söz konusu boşanma kararı ancak Amerika Birleşik Devletlerinde geçerli olacaktır. Bu kararın Türkiye topraklarında geçerli olabilmesi için belirtilen davanın açılması gerekmektedir. Ancak bu sayede mahkemenin kararı işlevsellik kazanacak, Amerika’da yaşayan Türk vatandaşı ülkemizde bekar olarak kabul edilecektir. Kararın tanınmasının belki de en önemli faydası miras ve sair Aile Hukukundan kaynaklanan durumlara çözüm sağlamasıdır. Yurtdışında boşanıp Türkiye’de evli görünmenin pek çok farklı sonucu daha mevcuttur.