Çocuğun Soyadını Değiştirme Davası

24.08.2020
1.263
Çocuğun Soyadını Değiştirme Davası

Çocuğun soyadını değiştirme davası ekseriyetle boşanan çiftlerden velayet hakkı kendisinde olan eşçe başvurulan bir hukuki yoldur. Çocuğun bakım ve gözetim yükümlülüğü kendisinde anne tarafından Asliye Hukuk Mahkemelerinde açılacak dava ile hukuk önüne taşınan durumun incelemesinde hangi hususların dikkate alınacağı ve hakimin değerlendirme esnasında hangi unsurlara önem verdiği bilgilerine yazımızın devamında erişebilirsiniz.

Velayet hakkı kendisinde olan annenin çocuğun soyadını değiştirmek istemesi ve çocuğun annenin soyadını taşıması durumunda Mahkemeyi bu durumun gerekli olduğuna dair ikna edebilmesi gerekir. Aksi halde dava ve davacının talebi reddedilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve davadan istenen yararı elde edebilmek için bir Samsun Avukat ile görüşülerek yardım alınması faydalı olacaktır.

Velayeti Annede Olan Çocuğun Soyadını Değiştirme

Halihazırda Soyadı Kanununda “Evliliğin feshi ya da boşanma gibi durumlarda çocuk anasına bırakılmış olsa dahi babanın soyadını alır.” Maddesi yer almaktadır. Ancak bu kuralın istisnaları mevcuttur. Neticelenen boşanma davasında ya da ayrıca açılacak bir Velayet Davası ile çocuğun velayeti kendisine verilen anne; çocuğun üstün yararı söz konusu olması durumunda kendi soyadını çocuğa verebilecektir. Bunun için açılacak olan çocuğun soyadını değiştirme davası dilekçesi hazırlanırken; böyle bir değişiklik yapılmasını gerekli kılan unsurlara dilekçede yer verilmedir. Örneğin çocuğun halihazırdaki soyadının rahatsız edici olması, babanın soyadının alay ya da dalga unsuru olması gibi durumlar gösterilebilir. Çocuğun ergin olması durumunda ise soyadını istediği gibi değiştirebilme hakkı da saklı olacaktır.

Çocuğun Annenin Soyadını Taşıması

Evlilik birliği içerisinde doğan çocuğun kural olarak babanın soyadını aldığından bahsetmiştik. Ancak boşanma gerçekleşmiş ve eğer çocuğun annenin soyadını taşıması isteniyor ise bu husus ikame edilecek bir dava ile ileri sürülebilecektir. Ancak yalnızca boşanılmış olması ve velayetin anneye verilmesi doğrudan çocuğun soyadını değiştirebilmeye de imkan tanımamaktadır. Aslında annesi ile yaşayan çocuğun soyadının annesi ile aynı olmaması durumu çocuk ve arkadaş çevresi üzerinde boşanma olgusunun varlığını ve etkisini güçlendirmektedir. Zira çocuk neredeyse tüm arkadaşlarına soyadı farklılığının annesi ve babasının ayrılmış olduğunu izah etmesi ve bu zorlu psikolojik süreci tekrar yaşaması gerekmektedir. Bu nedenle 2020 yılında açılacak olan velayeti annede olan çocuğun soyadını değiştirme davalarında bu olgunun üzerinde durulması etkili olacaktır.

Evlilik Dışı Çocuğun Soyadı

Evlilik dışı doğan çocuğun soyadı annenin soyadı olacaktır. Türk Medeni Kanunu doğrudan bu hususu düzenlemiş ve açık kapı bırakmamıştır. Ancak çocuğun doğumundan sonra babanın çocuğu tanıması ve nüfusta kendi üzerine kayıt ettirmesi ya da anne ile babanın evlenmesi durumunda evlilik dışı çocuk babanın soyadını alabilecektir. Yine çocuğun babanın mirasçısı olabilmesi için de baba tarafından tanınması gerekmektedir.

Evlilik dışı çocuğun annenin soyadını alması doğum ile gerçekleşir. Çocuğun kimlik kayıtlarında geçerli olacak baba adı bölümü ise annenin beyanına göre yer alacaktır. Evlilik dışı doğan çocuklar için bir diğer tartışma konusu ise çocuğun giderlerine biyolojik babanın katlanma yükümlülüğünün olup olmadığıdır. Evlilik dışı çocuğa nafaka bağlanması ancak babalık davası ile tanınma durumundan sonra söz konusu olacaktır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.