
Samsun Vergi Mahkemesi İstinaf Başvurusu kanun yoluna başvurulurken hazırlanan dilekçe yine Samsun Bölge İdare Mahkemelerine sunulmalıdır. Dilekçede, ilk derece mahkemesi kararının hangi yönlerden hatalı olduğu belirtilmelidir. Üst mahkeme tarafından kararın bozulması gerektiği yönünde bir kanaat oluşturulmalıdır. Eğer bu durum sağlanamaz ise istinaf başvurusu esastan yani içerik bakımından reddedilir. Yine Vergi Mahkemesi istinaf süresi de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. İlk derece mahkemesi kararlarına karşın kararın taraflara tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Samsun Bölge İdare Mahkemesine İstinaf Başvurusu yapılmalıdır. Süresinden sonra yapılan kanun yolu başvuruları mahkemece incelenmeden reddedilir. Bu nedenle hukuki süreç başlatmadan önce bir Samsun Vergi Hukuku Avukatı ile görüşülmesi faydalı olacaktır.
Samsun Vergi Mahkemeleri İstinaf Başvurusu Süresi
Hukukumuzdaki en önemli olgu şüphesiz ki işlemlerin yapılma süreleridir. Kanun maddelerinde yer alan süreler ya da mahkemeler tarafından ara kararlarda verilen sürelere riayet edilmediği durumda artık tarafların hak ve menfaatlerini ileri sürebilme imkanları kalmamaktadır. Bu sebeple tıpkı diğer hukuki işlemlerde olduğu gibi vergi mahkemesi gerekçeli kararlarına yapılacak istinaf başvurularında da kanuni süreye uyulması oldukça önemlidir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usul Kanunu’nun 45. Maddesinde yer alan açıklamaya göre “Vergi Mahkemesi kararlarına karşı, ilgili kararın taraflara tebliğinden itibaren otuz gün içerisinde” kanun yoluna başvurulabilir. Bu sürenin geçirilmesinden ya da kaçırılmasından sonra yapılan istinaf başvuruları ise açık yasa hükmü uyarınca kabul edilemeyecektir. Ancak istisnai hükümler saklı tutulmuştur.
Samsun Vergi Mahkemesi İstinaf Dilekçesi
Samsun Vergi Mahkemesi kararlarına karşı İstinaf kanun yoluna başvurulurken hazırlanan dilekçe önemlidir. Zira Bölge İdare Mahkemelerinde duruşmalar ekseriyetle yapılmamakta, kararlar dilekçeler üzerinden verilmektedir. Halböyle iken gerekçeli karar kendisine tebliğ edilen taraf 30 günlük süresi içerisinde hazırlayacak olduğu usule ve yasaya uygun dilekçe ile BİM’e başvuru yapılmaması durumunda ne yazık ki ret kararı gelmesi kaçınılmazdır.
Dilekçenin başlığı ilgili mahkemeye göre yazılmalıdır. Davalı, davacı ve varsa tarafların vergi davası avukatlarının adları yazıldıktan sonra ilk derece mahkemesi kararının neden bozulması gerektiğine dair açıklamalara yer verilmelidir. Bu açıklamalar somut kanun maddeleri ve emsal nitelikte mahkeme kararları ile desteklenmelidir. Sonuç kısmında ise istinaf kanun yoluna başvuran tarafın mahkemeden hangi taleplerinin olduğuna yer verilir.
Samsun Bölge İdare Mahkemesi İstinaf Başvurusu Parasal Sınırları
Kanun koyucu Bölge İdare Mahkemelerinde oluşabilecek iş yoğunluğunun bir nebze de olsun önüne geçebilmek amacı ile madde metinlerine bir takım parasal sınırlar eklemiştir. Bu sınırların altında kalan uyuşmazlıklar istinaf kanun yoluna taşınamazken üzerinde kalan uyuşmazlıklar istinaf ve temyiz kanun yollarına götürülebilmektedir. Bu sayede ilk derece mahkemelerinde görülen tüm davaların birebir Samsun Bölge İdare Mahkemesine taşınmasının da önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu sınırlar ise her yıl yeniden belirlenmektedir. Buna göre 2021 yılına ait Samsun Bölge İdare Mahkemesi İstinaf Başvurusu parasal sınırları aşağıdaki gibidir.
2021 İstinaf Mahkemesine Başvuru Sınırı (TL) | 7.000,00 TL |
2021 Danıştay Sınırı (TL) | 192.000,00 TL |
Duruşmalı Yargılama Sınırı (TL) | 57.000,00 TL |