Kısırlaştırma Suçu ve Cezası

17.10.2024
18
Kısırlaştırma Suçu ve Cezası

Kısırlaştırma suçu TCK’nin beşinci bölümünde, 101. maddede ele alınmıştır. Madde metninde suça vücut veren eylem somut bir şekilde açıklanmış, suça konu eylemi icra eden kimselerin alacak oldukları ceza belirtilmiştir.

Yasa hükmünde açıkça ifade edildiği üzere kadın veya erkek olması fark etmeksizin, bir kimseyi rızası olmaksızın üreme yeteneğinden yoksun bırakan kimse kısırlaştırma suçu işlemiş olur.

Kısırlaştırma suçu cezası yasada üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası olarak ifade edilmiştir. Aynı yasa maddesinde kısırlaştırma eyleminin uzman olmayan kimselerce yapılması halinde hapis cezasının artırılacağı, kısırlaştırma eyleminin mağdurun rızasına dayalı olarak gerçekleştirilmesi halinde ise cezanın daha az olacağı ifade edilmiştir.

Suçun yargılaması suçun işlendiği yer Cumhuriyet Başsavcılığında başlamakta olup, savcılık makamınca iddianamenin hazırlanmasının ardından dosya yetkili Asliye Ceza Mahkemesi hakimliğine havale edilir.

Suçun Çocuk Düşürtme Suçu ve Çocuk Düşürme Suçları ile birlikte düzenlenmiş olması yasanın bu bölümünün üreme yeteneğine ilişkin suçlardan oluştuğunu ortaya koymaktadır.

Kısırlaştırma Suçunun Unsurları

Kısırlaştırma suçunun tanımlandığı Türk Ceza Kanunu’nun 101. maddesinde suçun gerçekleşmesi için bir eylemin varlığı aranmıştır. Hal böyle iken bahse konu suçun maddi unsurunun varlığından bahsetmek mümkün olacaktır. Yargılamayı yapan hakimlik makamı da önüne gelen her olayda suçun unsurlarının gerçekleşip gerçekleşmediğini irdelemeli, dava sonunda kararını bu hususlara göre tayin etmelidir.

  • Kısırlaştırma suçu maddi unsuru: Suçun maddi unsurunu kadın veya erkek olması fark etmeksizin bir kimsenin kısırlaştırılması oluşturmaktadır.

Kısırlaştırma eylemini gerçekleştiren kimse aleyhinde tesis edilecek ceza miktarı tayin edilirken mağdurun rızası önemli tutulmuştur. Ancak rızanın mevcut olması suçun mevcut olmasını engellemeyecektir.

  • Suçun manevi unsuru: Makalemize konu suçun manevi unsuru kasttır. Kast kavramı ise sanığın veya şüphelinin davranışlarının bilerek ve isteyerek vücut bulması anlamına gelir.

Kısırlaştırma Suçunun Cezası

Türk Ceza Yasasında bu suçun cezası üç farklı halde düzenlenmiştir. Açıklamak gerekirse;

  • Suçun temel halinin cezası, rızaya dayalı olmaksızın kısırlaştırma eylemini düzenlemektedir. Yasanın 101/1 hükmü olarak da ifade edebileceğimiz bu hale göre, rızası olmadan bir kimseyi kısırlaştıran sanığa üç yıldan altı yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
  • Eylemin mağdurun rızasıyla gerçekleşmesi hali ise yasanın 101/2 hükmünde düzenlenmiştir. Buna göre rızası dahilinde bir kimseyi kısırlaştıran sanığa bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Yine Türk Ceza Kanunu’nun 101/1 hükmünde cezanın artırılacağı bir sebep ileri sürülmüştür. Buna göre kısırlaştırma eylemini bu alanda uzmanlığı, yetkinliği olmayan bir kimsenin gerçekleştirmesi halinde sanığa verilecek ceza üçte biri oranında artırılır. Bu bağlamda suçun cezası 4 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası olacaktır.

Şikayet, Uzlaşma ve Zamanaşımı Süresi

Kısırlaştırma suçu için yasa maddesinde bir şikayet hususu düzenlenmemiştir. Bu kapsamda makalemize konu suçun takibi ve yargılamasının şikayete bağlı olmadığını söylemek gerekir. Bu kapsamda mağdurun Cumhuriyet Başsavcılığı makamınca yürütülen soruşturma esnasında şikayetinden vazgeçmesi soruşturma eylemlerini kesintiye uğratmayacaktır. Bu noktada dikkat çeken bir diğer husus da kısırlaştırma suçunun mağdurun rızasıyla işlenmesi halinde bile suçun takibi şikayete bağlanmamıştır.

Şikayete bağlı olan suçlar Bakanlık makamınca detaylı olarak düzenlenmiştir. Bu eylemlerin yer aldığı listeye bir başka makalemizde ulaşabilirsiniz. Bu makalemize konu suç ise uzlaştırma hükümlerine tabi değildir.

Kısırlaştırma suçu zamanaşımı süresi ceza yargılamamızda genel süre olarak da kabul edilen 8 yıldır. Bu sürenin hesaplanması suçun işlediği tarihten itibaren başlar.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.