Samsun’da Arabuluculuk Masrafını Hangi Taraf Öder?

Samsun’da Arabuluculuk Masrafını Hangi Taraf Öder?

Arabuluculuk masrafını hangi taraf öder sorusu Samsun’da bir dava açmak isteyen kimselerin sıklıkla merak ettiği hususlardan biridir. Özellikle işçilik alacaklarından, tüketici uyuşmazlıklarından ve ticari uyuşmazlıklardan kaynaklanan davalarda arabuluculuk sürecinin işletilmesinin zorunlu olması ile birlikte pek çok davada başvurulan ilk merci Samsun Arabuluculuk Daire Başkanlığı oldu. Hukuk sistemimizde başvurunun zorunlu olduğu için de arabuluculuk masrafını kimin ödeyeceği hususu her iki tarafın (bazı durumlarda üç ve daha fazla taraf da olabilmektedir.) merak ettiği belki de ilk durumdur. Bir dava ikame etmeden önce arabulucuya başvurmak isteyen kimsenin hem hak ve menfaatlerini muhafaza etmek hem de devamındaki süreci iyi yönetebilmek için bir Samsun İş Davası Avukatı ile görüşmesi faydalı olacaktır.

Samsun’da Arabuluculuk Masrafını Hangi Taraf Öder?

Arabuluculuk ücreti başvurunun zorunlu olup olmamasına göre değişkenlik gösterecektir. Zorunlu başvuru olan süreçlerde ücret anlaşma olup olmamasına göre farklılaşır. Eğer taraflar arabuluculukta bir anlaşma sağlarsa ücreti hangi tarafın ödeyeceğine ya da tarafların hangi oranda ödeyeceğine karar verebilir. Eğer tarafalar arabuluculuk sürecinde bir anlaşma sağlayamaz ise bu kez arabuluculuk masrafını hangi taraf öder sorusunun cevabı dava sonunda bulunacaktır. Yargılama neticesinde haksız bulunan taraf ücreti ödeme yükümlülüğüne de katlanacaktır. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi de 2021 yılında yayınlamış olduğu bir karar ile bu hukuki görüşü onaylayarak kabul etmiştir. Karara ait özet metne makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.

Eğer taraflar zorunlu olarak değil de ihtiyari arabuluculuk olarak başvuruda bulunursa ücretin kim tarafından ödeneceğine de kendileri karar verecektir. Aleyhine arabuluculuk sürecine başvurulan kimse ödemeye katlanmaz ve taraflar anlaşamaz ise bu husus dava yolu ile çözüme kavuşturulacaktır.

Arabuluculuk Masrafının Ödenmesi Hakkında Yargıtay Kararları

Çalışan, üniversite bünyesindeki alt işverenler nezdinde kütüphane görevlisi olarak çalıştığını, bir gün çalışıp bir gün ara verildiğini, çalışmasının gündüze geçmeden devam ettiğini, çalışma sistemine göre her gün fazla mesai yaptığını belirterek fazla mesai, gece çalışma ve hafta tatili ücreti alacaklarının üniversiteden tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık üniversitenin harçtan muaf olup olmadığı ve zorunlu arabuluculuk giderinin nasıl hüküm altına alınacağı noktalarındadır. Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun ilgili maddesinde Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen ve taraflarca karşılanan arabuluculuk ücretinin yargılama giderlerinden sayılacağı belirtilmiştir. Taraflar zorunlu arabuluculuk kapsamında arabuluculuk faaliyetinde bulundukları, tarafların ilk toplantıya katıldıkları ve arabuluculuk faaliyetinin yirmi dakika sürdüğü ve sonunda anlaşamadıkları anlaşılmaktadır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda arabuluculuk ücretinin tamamının üniversiteden tahsiline karar verilmiştir. Arabuluculuk giderinin yargılama gideri olduğu açıktır. Hukuk Muhakemeleri Kanununun yargılama giderlerinden sorumluluk başlıklı maddesine göre davada iki taraftan her biri kısmen haklı çıkarsa, Mahkemece yargılama giderlerinin tarafların haklılık oranına göre paylaştırması gerektiği belirtilmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne kısmen reddine karar verildiği dikkate alındığında belirtilen arabuluculuk giderinin tarafların haklılık oranına göre paylaştırılması gerekli iken yazılı şekilde tamamından üniversitenin sorumlu tutulması hatalıdır. Adalet Bakanlığı’nın Kanun yararına bozma isteminin kabulü gerekmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.